FACEBOOK LIFE........


To facebook μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και αυτό συνεπάγεται κάποιες θετικές αλλά και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Όλα τα καινούργια πράγματα στη ζωή μας έχουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

1. Εξάρτηση: Πολλοί κάνουν το facebook κομμάτι της ζωής τους και ζουν μ΄ αυτό. Περνούν απεριόριστο χρόνο μέσα σ΄ αυτό , ζουν για να αποθανατίζουν στιγμές σε φωτογραφίες τις οποίες ανεβάζουν  για να δείξουν ότι περνούν καλά, χωρίς αυτό να ισχύει πάντα. Tο κυνήγι των likes και το μέτρημα στο τέλος της ημέρας, είναι η σημαντικότερη εξάρτηση που έπιφέρει το facebook.




2. Σπατάλη χρόνου: Έμμεσα το facebook ρουφάει τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων δημιουργώντας τους μια ψευδαίσθηση και επιπλέον κάνοντάς τους να χάσουν την πραγματική ουσία της ζωής. Να βγουν έξω ξεκούραστοι, να φλερτάρουν, να περάσουν καλά και να κερδίσουν αληθινούς φίλους.    

3. Ψεύτικες φιλίες: To facebook δίνει τις δημόσιες σχέσεις στο πιάτο, όπου μπορείς να αναπτύσσεις φιλίες (τις περισσότερες φορές ψεύτικες) συναισθήματα, να παρακολουθείς τις ζωές των άλλων που σου αναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο σε ψεύτικα φτιαχτά δεδομένα και στην πραγματικότητα γίνεται σπατάλη χρόνου σε άγνωστους ανθρώπους. Ειδικότερα τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι 1000 ή οι 2000 φίλοι που έχουν στο facebook είναι πραγματικοί και οτιδήποτε κι αν συμβεί θα μπορούν να το μοιραστούν μαζί τους κι αυτοί θα  είναι δίπλα τους.



4. Προσωπικά δεδομένα: Προβάλλουμε για τον εαυτό μας και ίσως και για δικούς μας ανθρώπους πράγματα και φωτογραφίες που φαντάζουν ακίνδυνα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνα. Έτσι, δίνουμε τροφή για κουτσομπολιά και αυξάνουμε την περιέργεια κάποιων ανθρώπων που έχουν τη συνήθεια να ασχολούνται με τις ζωές των άλλων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μειονέκτημα του facebook είναι ότι ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες των άλλων. Έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις όπου κάποιες φωτογραφίες χρησιμοποιούνται από κάποιους επιτήδειους ως υλικό πορνογραφίας ή παιδικής πορνείας.

5. Το facebook επιτρέπει την αναμετάδοση των ειδήσεων από επίσημα, αλλά και από  ειδησεογραφικά πρακτορεία.  Έτσι λοιπόν, κάποιες ειδήσεις και πληροφορίες που προβάλλονται είναι έγκυρες και έγκαιρες, κάποιες άλλες όμως όχι.
 
Σε γενικές γραμμές  το facebook δημιουργεί μια μεγάλη αυταπάτη γύρω από τη ζωή και τον κόσμο, δίνει την ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους να παρουσιάζονται διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι, να σκαλίζουν δεδομένα άλλων ατόμων και επίσης απομακρύνει τους χρήστες ολοένα και περισσότερο από την πραγματική ζωή και "φτιάχνει" μόνους ανθρώπους.

Σημαντικό ρόλο όμως σε όλα τα παραπάνω παίζει και ο τρόπος που χρησιμοποιεί κανείς το facebook, γιατί πέρα από τα αρνητικά στοιχεία που είναι πολλά έχει να μας προσφέρει και κάποια θετικά στοιχεία.  


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ FACEBOOK

1. Επικοινωνία :To facebook μπορεί να είναι ένα πλούσιο επικοινωνιακό εργαλείο με το οποίο να επικοινωνούν οι άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο κάνοντας τις αποστάσεις μηδενικές. Οι άνθρωποι μπορούν να το χρησιμοποιούν για να ανταλάσσουν χρήσιμες πληροφορίες, απόψεις, γνώμες και να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς επίσης να κάνουν νέες γνωριμίες με άτομα που δεν θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκτός facebook.






2. Επαγγελματική εξέλιξη : Oι νέες ψηφιακές τεχνολογίες μέσω του facebook  προσφέρουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες να αναδείξουν και να ανεβάσουν την επιχείρησή τους, να βελτιώσουν την ποιότητα της  εργασίας τους, καθώς και να συνεργαστούν καλύτερα με τους συναδέλφους και υπαλλήλους τους.

3.Φορέας ενημέρωσης: Η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook είναι καθοριστική στον τομέα της ενημέρωσης, καθώς μπορεί κανείς άμεσα να μαθαίνει τα νέα της πόλης ή της περιοχής του, αλλά και όλου του κόσμου.

Συμπερασματικά: Υπάρχει ζωή χωρίς το facebook; Συχνά οι άνθρωποι νιώθουν με δεμένα χέρια όταν για κάποιο λόγο δεν μπορούν να έχουν κινητό ή ίντερνετ. Το facebook τελικά καθορίζει τη ζωή κάποιων ανρθρώπων; 
To κλειδί βρίσκεται στη σωστή χρήση του. Έτσι, αν κανείς είναι προσεκτικτός σε αυτά που δημοσιεύει ή σ΄ αυτά που γράφει, καθώς και στο χρόνο που ξοδεύει σερφάροντας στο facebook, τότε θα έχει να λαμβάνει μόνο τα θετικά στοιχεία του. Επιπλέον οι γονείς μπορούν να παίξουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την προστασία των μικρών παιδιών από τη λανθασμένη χρήση του facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Σχόλια

  1. Πολύ εύστοχο κείμενο, Ελένη, με ενδιαφέρουσες απόψεις! Ευχαριστούμε για το μοίρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά όλη η αλήθεια διατυπωμένη ..Συγχαρητήρια κ. Πατσιαλά που επισημαίνετε τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλή καλή η ανάρτηση σου Ελένη, πλούσιου περιεχομένου και άκρως διευκρινιστική!!

    Ηλιάδου Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύστοχο κείμενο, αρκετά καλή δουλειά, .πταβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Ελένη μου πολυ ουσιαστικη η προσέγγιση σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπραβο σου!!πολλα πολλα μπραβο!!!!πολυ ομορφο κειμενο κ ομορφα δομιμενο...μπραβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο